Färg
Doft
Smak
Odlingsområde
Den alpina regionen Savoie är belägen i östra Frankrike vid Jurabergen och gränsar både till Schweiz och Italien.
Druvsorter
Jacquère
Skörd
Druvorna skördades för hand.
Vinifieringsteknik
Traditionell metod, vilket bland annat innebär att efter jäsning på ståltankar eller ekfat, tappas det stilla vinet på butelj. För att vinet ska bli mousserande, tillsätts socker och jäst, så kallad liquer de Tirage. Buteljerna lagras därefter i svala källare. Efter avslutad lagring placeras buteljerna i lutade läge med flaskhalsen nedåt i ställningar. Lutningen ökas successivt till 90°. Därefter fryses jästfällningen som har samlats i flaskhalsen ner, och jästfällningen avlägsnas, så kallad degorgering. Det vin som gått förlorat i processen, ersätts med nytt vin, samt en liten mängd socker, så kallad dosage, innan vinet korkas igen.
Lagring
Enligt lag ska en crémant legat minst nio månader på sin jästfällning innan degorgering.
Historik
Jacquère är en ovanlig grön druvsort som i princip bara odlas i Savoie. Ett mousserande vin betecknat Extra Brut har en tillsatt dosage på under 6 gram socker per liter.