Domaine Catherine et Pierre Breton

Loire, Frankrike

Catherine och Pierre Breton har gjort vin från sin egen egendom sedan 1985 och utgjorde delar av kärnan av det som kommit att kallas för den första naturvinsvågen. På deras egendom i Bourgueil arbetar de ekologiskt och biodynamiskt med certifiering sedan 1990, de använder enbart naturlig jäst och tillsätter ingen eller väldigt små mängder svavel beroende på vin.
Odlingarna omfattar 11 hektar strax öster om Bourgueil i byn Restigné med främst Cabernet Franc, även känd som ”Breton” i Loire och små mängder Chenin Blanc. Jordmånen varierar mellan grus, kalksten, lera, skiffer och gulfärgad kalksten (tuffeau). Det här ger såklart olika uttryck i vinerna samtidigt som deras naturliga vinmakning skapar en röd tråd som binder samman de olika vinerna. Catherine och Pierre är internationellt erkända ikoner för den naturliga vinrörelsen, med rätta!

Bourgueil Trinch 2019

Produktbild för Bourgueil Trinch 2019

Färg

Blålila

Doft

Ungdomligt vibrerade cabernet franc med färska örter, blåbär, skogshallon, mineral och lakritsrot.

Smak

Energibomb med tydlig adress och ett klassiskt skolboksexempel på cabernet franc med allt från svarta vinbär, färska örter, blåbär och en härligt saliverande gräsighet i slutet.

Grolleau 2019

  • Slutsåld
Produktbild för Grolleau 2019

Färg

Blålila färg.

Doft

Fruktig, nyanserad doft med inslag av skogshallon, färska örter, körsbär, jordgubbar och blåbär.

Smak

Fruktig, nyanserad smak med inslag av skogshallon, färska örter, körsbär, jordgubbar och lingon.

Bourgueil Trinch 2018

  • Slutsåld
Produktbild för Bourgueil Trinch 2018

Färg

Mörk, blålila färg.

Doft

Fruktig, nyanserad doft med inslag av björnbär, svarta vinbär, färska örter, blåbär, viol och lakrits.

Smak

Fruktig, nyanserad smak med inslag av björnbär, svarta vinbär, örter, blåbär, peppar, slånbär och sandelträ.