Cascina Luisin

Piemonte, Italien

1913 grundades den här traditionella familjevingården av anfadern Luigi Minuto i Rabajà, Barbaresco. Luisin betyder ”Lille Luigi” på lokal dialekt. Gården omfattar 8 hektar med huvudsakligen gamla vingårdar, varav hälften med Nebbiolodruvor i markerna Sori Paolin i Neive, Rabajà och Asili i Barbaresco. Utöver Barbaresco produceras även lite Dolcetto, Barbera, Langhe Nebbiolo och Roero Arneis, totalt blir det ca 40000 flaskor om året.
Idag drivs gården av Roberto Minuto som anslöt 1995 efter sin utbildning. För vinifieringen används olika metoder beroende på druva. För nebbiolo gäller cementkar för jäsning och urlakning, vilket ger stabilitet i vin och tanniner, följt av vila på stora ekfat. För Dolcetto och Barbera används ståltank för att få elegans och friskhet i vinerna, följt av vila på stora ekfat. Från och med 1998 upphörde de med en rad åtgärder som rening och filtrering, tillsättning av jäst i vinifieringen och användning av konstgödsel. För egendomen är det av största vikt att bedriva en omsorgsfull och sund vinodling med respekt för gamla traditioner i vinifieringen. Det här är viner som ger uttryck för sin unicitet och enskilda ursprung. 

Roero Arneis 2019

  • Slutsåld
Produktbild för Roero Arneis 2019

Färg

Klart med små gröna inslag

Doft

Ungdomligt frisk med gröna äpplen och solmogen citron

Smak

Solmogen citrus, gröna äpplen, mineral och ungdomlig fruktsyra

Barbaresco Rabajà 2015

  • Slutsåld
Produktbild för Barbaresco Rabajà 2015

Färg

Klarröd med djup

Doft

Elegant och stor, torkade örter blandas med mängder av solmogna körsbär, lakrits, rosblad, tjära och blodapelsin

Smak

Urkraft i balans med syra och tanniner där hallon, körsbär, tobak, tjära och nypon möts om och om igen.