Abbazia San Giorgio

Sicilien, Italien

På ön Pantelleria, den mycket speciella svarta vulkanön mellan Sicilien och Afrika, hittar vi Abbazia San Giorgio. Egendomen bildades 2015 av bonden/vinmakaren Battista Belvisi tillsammans med kocken Beppe Fontana och har fått sitt namn av den lilla vingård som de startade med. Vingårdarna omfattade till en början 3,5 hektar belägna i utkanten av Khamma på den sydöstra delen av ön och det vin de tillverkade såldes i ett nafs till lokalbefolkningen. Sedan dess har de utökat odlingarna till 7,5 hektar och nått världsomspännande erkännande för kvaliteten på vinerna. Vinstockarna är i genomsnitt 60 år gamla och växer på hög höjd i små gårdar med terasser. Två tredjedelar odlas med zibibbo-druvor och resten med carignano, grillo, nerello mascalese, alicante och pignatello, känd som nostrale för de infödda. Vinstockarna odlas i den traditionella lokala praxisen vite ad alberello, där vinrankorna har en mycket kort stam. Det här är en teknik som ingår i Unescos representativa lista över mänsklighetens immateriella kulturarv, den första i sitt slag som har fått denna utmärkelse. Alla viner från Abbazia San Giorgio odlas utan bekämpningsmedel, kemikalier eller ens organisk gödsel. Vinifieringen är varsam och sker utan tillsatser som kommersiell jäst eller svavel.