Niuru Maru 2017

L’Archetipo

  • Slutsåld
Produktbild för Niuru Maru 2017

Färg

Mörk, rödblå färg.

Doft

Nyanserad, något utvecklad doft med inslag av fat, mörka körsbär, salvia, fikon, kanel, skogshallon och nougat.

Smak

Nyanserad, något utvecklad smak med inslag av fat, mörka körsbär, salvia, fikon, kanel, kryddnejlika, pomerans och nougat.

Odlingsområde

Området Salento ligger i Apulien, längst ned på den italienska klacken. Planteringstätheten är 4 545 vinstockar per hektar. Vinstockarnas ålder är 20 år.

Druvsorter

Negroamaro

Storlek på vingård

Två hektar.

Skörd

Druvorna plockades för hand i mitten av oktober.

Vinifieringsteknik

Druvorna avstjälkades och pressades varsamt. Efter pressningen jäste musten med skalen. Endast jäststammar som fanns naturligt på druvorna användes. Efter 20-30 dagar avskildes skalen från vinet. Därefter lagrades vinet i sex månader på ståltankar. Vinet drogs sedan om till stora ekfat och lagrades på ekfaten i cirka tre månader. Därefter buteljerades vinet och vilade ytterligare tre månader på butelj hos producenten innan försäljning. Ingen filtrering har utförts.

Lagring

Vinet lagrades inledningsvis på rostfria ståltankar ett halvår och ytterligare tre månader på stora ekfat.

Historik

Druvan negroamaro, som betyder mörk och bitter, spelar huvudrollen i många viner från Apulien.