Amarone di Valpolicella 2013

Vini Pietro Clementi

Produktbild för Amarone di Valpolicella 2013

Färg

Ljus röd färg med tegelnyans.

Doft

Komplex och nyanserad doft med inslag av mogna bär, inlagda körsbär, torkade frukter och kryddor.

Smak

Komplex, nyanserad och koncentrerad smak med inslag av mogna körsbär, choklad, russin, citrusskal och tobak. Inget restsocker i vinet, pigg syra och mjuk tanninstruktur.

Passar till

Hjortstek och vällagrade hårdostar.

Odlingsområde

Druvorna till vinet kommer från familjen Clementis sammanhängande vingårdar på en höjd mellan 350 och 400 meter över Gnirega i Marano di Valpolicella. Som regel tas druvorna till Amarone di Valpolicella från de högst belägna parcellerna i Collina Masua.

Jordmån

Jordmånen består av sandrik lera och en del kalk.

Druvsorter

Corvina och corvinone (60%) samt rondinella (25%), molinara (10%) och oseleta.

Storlek på vingård

Familjen Clementis vingårdar hänger samman och omfattar totalt cirka 13 hektar.

Skörd

Vingårdarna är högt belägna och terrasserade i den branta terrängen. Traditionella metoder tillämpas med samplantering av de olika druvsorterna och uppdrivning av vinrankorna i pergola. Frukträd växer bland vinrankorna för att öka den biologiska mångfalden som den omgärdande skogen också bidrar till. Druvorna till Amarone skördas först av alla i mitten på september och sorteras mycket noggrant för att sedan torkas i låga trälådor med naturlig ventilation fram till slutet av januari.

Vinifieringsteknik

De torkade druvorna pressas sedan och musten jäser naturligt i rostfria ståltankar. Skalen pressas efter cirka 12-15 dagar och jäsningen fortsätter tills allt socker är förbrukat, vanligtvis under sommaren. Under denna process pumpas vinet in i en annan tank sex gånger för att säkerställa att jäsningen fortsätter och går hela vägen till slutet. Malolaktisk jäsning sker också spontant under denna period.

Lagring

Det helt jästa vinet placeras därefter i stora ekfat (botti - 30 Hl) för fem års lagring innan det buteljeras utan klarning eller filtrering. Vinet mognar sedan vidare på flaska tills det är redo att drickas.