Bourgueil Trinch 2019

Domaine Catherine et Pierre Breton

Produktbild för Bourgueil Trinch 2019

Färg

Blålila

Doft

Ungdomligt vibrerade cabernet franc med färska örter, blåbär, skogshallon, mineral och lakritsrot.

Smak

Energibomb med tydlig adress och ett klassiskt skolboksexempel på cabernet franc med allt från svarta vinbär, färska örter, blåbär och en härligt saliverande gräsighet i slutet.

Odlingsområde

Bourgueil ligger i Loiredalen, väster om staden Tours.

Jordmån

Jordmån rik på kalk, lera och sten.

Druvsorter

Cabernet franc från 20-åriga vinrankor.

Storlek på vingård

5 hektar.

Skörd

Druvorna till vinet är skördade för hand vid optimal mognad.

Vinifieringsteknik

Efter pressning får vinet jäsa på druvskalen i 18 dagar med enbart naturlig jäst. Därefter får vinet vila på stora ekfatsliggare fram till buteljering.

Lagring

Vinet har lagrats på stora ekfatsliggare i 5 månader.

Historik

Domaine Breton är en av de ursprungliga krafterna bakom naturvinsrörelsen, deras första årgång var 1985 och de arbetar ekologiskt och biodynamiskt (certifierade sedan 1990). Ingen kommersiell jäst används och enbart låga mängder svavel tillsätts för vissa av vinerna. “Trinch” kommer från ett tyskt uttryck för skål som användes flitigt av filosofen Rabelais.