Färg
Röd färg.
Doft
Fruktig, frisk doft av vilda röda bär. Smultron, mogna jordgubbar, hallon och örter.
Smak
Smaken är fruktig och frisk med inslag av syrliga röda bär och örter. Jordgubbar, hallon, körsbär och färska örter. Lång eftersmak och len textur.
Odlingsområde
Druvorna till vinet kommer från vingårdsläget Les Blemonts i Chènas som ligger i den övre halvan av Beaujolais.
Jordmån
Jordmånen består till största del av lera och mangan (ett vit- gråaktigt metalliskt grundämne likt järn).
Druvsorter
Gamay, från 50-70 åriga vinstockar.
Storlek på vingård
Totalt 12 hektar för hela egendomen.
Skörd
Jordbruk efter ekologiska och biodynamiska principer utan certifiering. Druvorna skördas för hand.
Vinifieringsteknik
Vinet får jäsa med skalen utan tillsatt jäst. De hela klasarna placeras i öppna jäskar där klasarna i botten krossas trycket ovanför. Under jäsprocessen bildas kolsyra som stiger till ytan och tränger undan syret vilket ger skydd åt druvorna i den övre delen som får jäsa inifrån och sedan spricka. Metoden kallas för kolsyrejäsning.
Lagring
Vinet dras om efter jäsningen och lagras på både gamla mindre franska ekfat och på cementtank.
Historik
Chénas är det minsta cru-läget i Beaujolais och har tidigare överskuggats av de större cru-lägen runt omkring men på senare tid uppmärksammats för att ge viner i topplass. Namnet Chénas härstammar från urminnes tider då landskapet var täkt av ekskogar.