Färg
Djup, röd färg.
Doft
Komplex, kryddig doft med inslag av torkade körsbär, nypon, kanel, hallon och vitpeppar.
Smak
Nyanserad, kryddig smak med inslag av torkad röd frukt och örter med välbalanserade tanniner.
Passar till
Helstekt gårdskyckling med tryffelsmör och pappardelle al ragù di cinghiale.
Odlingsområde
Druvorna kommer från vingården Austri i Dogliani och från en vingård i Serralunga d'Alba.
Jordmån
Kalkstensrik jordmån.
Druvsorter
Nebbiolo
Storlek på vingård
Totalt 12 hektar för hela egendomen.
Skörd
Jordbruket sker efter biodynamiska principer och skörden sker för hand.
Vinifieringsteknik
Efter skörd och pressning fick vinet jäsa ut tillsammans med skalen i runt 30 dagar.
Lagring
Efter jäsningen fördes vinet över till en större ekfatsliggare, en så kallad botti, där det fick vila i 24 månader innan buteljeringen.
Historik
Il Provinciale beyder ”Den från provinsen” eftersom San Fereolo och Dogliani främst är kända för viner på dolcettodruvan. Viner på nebbiolodruvan är mer ovanliga i området.