Susumante 2023

L’Archetipo

Produktbild för Susumante 2023

Färg

Mörkrosa färg.

Doft

Nyanserad, fruktig doft med inslag av hallon, mogna jordgubbar, smultron, rosor och mineral.

Smak

Nyanserad, fruktig smak med inslag av hallon, körsbär, jordgubbar, smultron, mineral och kryddor.

Passar till

Salade niçoise, Caesarsallad och som aperitif.

Odlingsområde

Druvorna till vinet kommer från vingårdar i den norra delen av Salento.

Jordmån

Jordmånen är sammansatt av sandsten och humusrik jord med finkornig sedimentär bergart, fint grus och sand.

Druvsorter

Susumaniello

Storlek på vingård

Vingårdarna omfattar 2 hektar.

Skörd

Jordbruket är ekologiskt certifierat samt följer biodynamiska principer och Masanobu Fukuokas filosofi. Druvorna skördas för hand.

Vinifieringsteknik

Framställs enligt traditionell metod. Druvorna avstjälkas, krossas varsamt och urlakas tillsammans med skalen i 36 timmar. Ingen jäst tillsätts. Efter 40 dagars alkoholjäsning vid låg temperatur (13-14 ° C), innan sockret helt jäst ut, överförs jästmusten till ståltrycktank, där det resterande sockret omvandlas till alkohol och koldioxid.

Lagring

Vinet lagras på jästfällningen i trycktank. Vid buteljering tillsätts minimal mängd svavel, inga andra tillsatser och ingen filtrering.

Historik

Susumaniello är en urgammal och superlokal druva för regionen Apulien. Tills ganska nyligen har den varit i princip bortglömd men har återfått uppmärksamhet för dess friska egenskaper och används både till att göra rött vin och rosévin. Namnet kommer från (på lokal dialekt) "Susu lu somariellu!" som betyder "Sping åsna!" – förmodligen på grund av att åsnan användes för att frakta druvorna.