Valpolicella Ripasso Superiore 2020

Vini Pietro Clementi

Produktbild för Valpolicella Ripasso Superiore 2020

Färg

Röd färg med tegelnyans.

Doft

Djup, komplex doft med inslag av körsbär, blodapelsin, nypon, sandelträ och en nypa örter.

Smak

Nyanserad och generös smak med snärtig frukt som körsbär, jordgubbar, blodapelsin uppbackat av sandelträ, vitpeppar och elegant tanninstruktur i avslutet.

Passar till

Svampfylld ravioli och viltkött.

Odlingsområde

Druvorna till vinet kommer från vingårdar i Collina Masua, Valpolicella Classico i Venetien. Classico syftar på de högt belägna och kulliga delarna av området.

Jordmån

Jordmånen i de terrasserade vingårdarna domineras av kalkrik lera.

Druvsorter

Vinet är sammansatt av 65% corvina och corvinone, 30% rondinella och 5% molinara som är samplanterade och uppbundna i pergola i vingårdarna.

Storlek på vingård

Egendomen Vini Pietro Clementi omfattars av totalt 14 hektar vinmarker.

Skörd

Vingårdarna är högt belägna [Classico] och terrasserade i den branta terrängen. Traditionella metoder tillämpas med samplantering av de olika druvsorterna och uppdrivning av vinrankorna i pergola. Frukträd växer bland vinrankorna för att öka den biologiska mångfalden som den omgärdande skogen också bidrar till.

Vinifieringsteknik

Efter skörd och vinifiering har vinet fått genomgå en andra jäsning tillsammans med pressresterna från Amaronedruvor. Därefter har vinet klarnats genom naturlig dekantering i flera omgångar.

Lagring

Vinet har fått vila på stora ekfatsliggare i 24 månader innan buteljering.