Dolcetto d’Alba La Costa 2023

Piero Benevelli

  • Kommande
Produktbild för Dolcetto d’Alba La Costa 2023

Färg

Mörk, blåröd färg.

Doft

Frisk, fruktig doft med inslag av mörka körsbär, krossade björnbär, viol, våt sten och lakrits.

Smak

Frisk och fruktig balanserad smak med inslag av mörka körsbär, björnbär, viol och lakrits.

Passar till

Charkuterier, pizza och svamprisotto.

Odlingsområde

Vingården som ger druvorna till vinet ligger strax öster om Monforte d’Alba, där exponeringen är öst-sydost på en höjd av cirka 420-450 meter.

Jordmån

Jordmånen domineras av kalkrik lera uppblandad med en del sten.

Druvsorter

Dolcetto

Storlek på vingård

Vingården omfattar 3 hektar.

Skörd

Vingårdsarbetet sker efter traditionella metoder med stor respekt för liv i och runtomkring vingårdarna. Skörden sker för hand.

Vinifieringsteknik

Vinet spontanjäses och pressas efter cirka sju dagar medan alkoholjäsningen fortfarande pågår. Malolaktiska jäsningen sker spontant strax efter alkoholjäsningen. Temperaturen hålls kontrollerad vid 26-28°C under jäsningen. Vinet både jäses och mognas i minst sex till sju månader tillsammans med bottensatsen i ståltankar.

Lagring

Vinet mognadslagras ytterligare i minst tre månader på flaska innan det släpps.