Niuru Maru 2023

L’Archetipo

Produktbild för Niuru Maru 2023

Färg

Mörk, blåröd färg.

Doft

Nyanserad, fruktig doft med inslag av mörka körsbär, skogshallon, plommon, lakrits, kanel och färska örter.

Smak

Fruktig, kryddig smak med inslag av mörka körsbär, fat, choklad, hallon, lakrits och torkade kryddor.

Passar till

Grillad flankstek och fylld aubergine, melanzane ripiene.

Odlingsområde

Druvorna till Niuru Maru kommer från en vingård i Salento med drygt 20-åriga vinstockar.

Jordmån

Jordmånen kallas lokalt fossa bradanica och består av sandsten, perlite, grus, sand, lera och kullersten.

Druvsorter

Negroamaro

Storlek på vingård

Vingården som ger druvorna till vinet omfattar 2 hektar.

Skörd

Druvorna odlas ekologiskt och skördas för hand.

Vinifieringsteknik

Druvorna avstjälkades och pressades varsamt. Efter pressningen jäste musten med skalen utan tillsatt jäst. Efter 20-30 dagar separerades skalen från vinet.

Lagring

Vinet har först lagrats i sex månader på ståltankar för att sedan dras om till stora ekfat med lagring i cirka tre månader. Därefter buteljerades vinet utan filtrering och vilade ytterligare tre månader på butelj.

Historik

Niuru Maru är det lokala namnet för druvan negroamaro.