Färg
Blålila
Doft
Balanserad men samtidigt härligt vild med körsbär, blåbär, lakrits, järn och örter.
Smak
Saliverande med härlig fruktsyra som driver mängder av nyplockade körsbär, lakrits, hallon, örter, järn och mineral framåt.
Odlingsområde
Dogliani
Jordmån
Lera, järn- och kalkrik jordmån.
Druvsorter
100% dolcetto från 50 åriga vinrankor.
Storlek på vingård
1,5 hektar.
Skörd
Druvorna till vinet är skördades för hand vid optimal mognad.
Vinifieringsteknik
Efter pressning får vinet jäsa på druvskalen i tre veckor med enbart naturlig jäst innan det förs över på en 80 HL cementtank där det sedan vilar fram till buteljering. Svavel tillsätts endast vid buteljering och då i väldigt låg mängd, total SO2 är 35 mg per liter.
Lagring
Vinet har enbart lagrats på cement.
Historik
Nicholas Altare är den första i sin familj som buteljerar vinet under egen etikett, tidigare generationer har alltid skickat skörden till byns kooperativ. Han arbetar ekologiskt utan att vara certifierad och använder endast kopparsulfat vid behandling av vingården när detta krävs. Naturvin.