Färg
Orange färg.
Doft
Inbjudande doft där en mix av kryddor möter frukt som aprikos, grapefrukt, torkad exotisk frukt och citronzest.
Smak
Ljuvlig smak där frukten tar större plats utan att förlora de uppiggande tanninerna eller syran. Ett vin som funkar lika bra innan maten på egen hand som till skaldjurspastan.
Odlingsområde
Vingårdarna är belägna i de branta sluttningarna i Roero mitt i hjärtat av Piemonte.
Jordmån
Vinstockarna växer i en kalkrik och sandig jordmån.
Druvsorter
Arneis är en inhemsk druvsort för Piemonte som traditionellt ansetts som svårodlad.
Skörd
En mindre del av skörden inväntar botrytis som blandas med den normala skörden vid vinifieringen.
Vinifieringsteknik
Arneisdruvorna som genomgått botrytis pressas försiktigt och tillsätts till den större massan av vanliga arneisdruvor. Jäsningen sker med skalen utan tillsatt jäst i en månad innan det förs över på ståltank.
Lagring
Vinet får vila i ståltanken fram till buteljering där en liten mängd svavel tillsätts.
Historik
Arneis och nebbiolo har ett nära historiskt förhållande. I århundraden har arneis använts för att mjuka upp tanninerna i nebbiolo. I vingården planterades arneis ofta blandad med nebbiolo, alltid i de mindre gynsamma raderna för att locka insekter, fåglar och smådjur från de mer värdefulla nebbiolodruvorna. I vingården som Giuseppe och Kyriaki köpte allra först, på nätet, fanns både nebbiolo och arneis och tanken var först att utrota de svårskötta arneisstockarna och bara fokusera på nebbiolo. Som tur är beslöts sig paret för att behålla arneisstockarna eftersom de är väldigt experimentella av sig.