Färg
Röd färg med tegelnyans.
Doft
Komplex, inbjudande doft med inslag av nyplockade körsbär, hallon, blodapelsin, nypon, ceder och örter.
Smak
Kraftfull, men elegant på samma gång, fylld med körsbär, vildhallon, nypon och en härlig mix av torkade kryddor och örter.
Passar till
Risotto, Brasato al Barolo och pasta carbonara.
Odlingsområde
Druvorna till Barolo Piccole Vigne kommer från Cru-vingårdsläget Sotto Castello i Novello, samt en mindre del från vingårdar i Rivasso och Terlo vilka ligger i Barolo.
Jordmån
Kalkrik lera som kännetecknas av laminerad 'Sant'Agata' fossil märgel.
Druvsorter
Nebbiolo
Storlek på vingård
Vingårdarna som ger druvor till vinet är mycket små, samt från unga stockar i Sotto Castello som totalt omfattar 4 hektar.
Skörd
Jordbruket sker efter traditionella metoder med högsta respekt för livet i och omkring vingårdarna. Skörden är manuell och druvorna plockades för hand.
Vinifieringsteknik
Efter pressning får vinet jäsa tillsammans med druvskalen utan tillsatt jäst.
Lagring
När vinet jäst färdigt förs det över till ekfat där det får vila i 24 månader fram till buteljering.
Historik
Ferruccios idé med Piccole Vigne är att ta tillvara på mindre vingårdslägen och nyplanterade rankor. 2016 är den första årgången av Piccole Vigne. Namnet Piccole Vigne är en ordlek som kan tolkas både som små vinrankor och små vingårdar.