Färg
Doft
Smak
Odlingsområde
Barolo ligger i Piemonte, i nordvästra Italien. Druvorna till detta vin kommer från vingården Ravera i byn Novello.
Jordmån
Kalkrik lera.
Druvsorter
Nebbiolo
Skörd
Druvorna skördades för hand.
Vinifieringsteknik
Åtta till tio dagars temperaturkontrollerad jäsning och skalmaceration. Därefter tappas vinet över på fat för den malolaktiska omvandlingen.
Lagring
Vinet har först lagrats ett år på franska ekfat, barriquer, varav en fjärdedel var nya. Därefter har vinet lagrats ytterligare ett år på ekliggare följt av åtta månader på rostfria ståltankar innan buteljering.
Historik
Den sent mognande druvsorten nebbiolo odlas nästan uteslutande i nordvästra Italien. Huvudsakligen i Piemonte, men även i Lombardiet, där den är känd som chiavennasca, samt Valle d'Aosta, där synonymen picoutener används. I Alto-Piemonte, som i Gattinara och grannkommunen Ghemme, går druvan ofta under namnet spanna.