Färg
Mörk, blålila färg.
Doft
Nyanserad, fruktig doft med inslag av svarta vinbär, blåbär, plommon och vitpeppar.
Smak
Smaken är nyanserad och laddad med mörk, frisk frukt. Svarta vinbär, blåbär, plommon, kaffe, örter med härlig mineralitet i avslutet.
Odlingsområde
Druvorna till vinet kommer från ekologiskt och biodynamiskt odlade vingårdar i Bourgueil med 50-åriga vinstockar.
Jordmån
Jordmånen i vingårdarna är rik på kalk och lera.
Druvsorter
Cabernet franc
Storlek på vingård
Vingårdarna omfattar 3 hektar för detta vin.
Skörd
Druvorna skördades för hand och sorterades noggrant.
Vinifieringsteknik
Druvorna avstjälkades och krossades för jäsning och skalmaceration i tre veckor, utan tillsatt jäst. Den malolaktiska omvandlingen skedde därefter på gamla franska ekfat. Inget svavel har använts vare sig under vinifieringen eller vid buteljering.
Lagring
Vinet har lagrats i ett och ett halvt år på franska ekfat om 225 liter.
Historik
Vinet Nuits d'Ivresse tillkom som en hyllning till naturvinsgudfadern Jules Chauvet 1994, då Pierre Breton helt uteslöt användning av svavel.