Färg
Doft
Smak
Odlingsområde
Bourgeuil, Loire
Jordmån
Ler och kalkrik jordmån.
Druvsorter
100% cabernet franc från 50-åriga vinrankor.
Storlek på vingård
3 hektar.
Skörd
Druvorna till vinet är skördade för hand vid optimal mognad.
Vinifieringsteknik
Efter pressning får vinet jäsa på druvskalen i tre veckor med enbart naturlig jäst. Därefter sker den malolaktiska jäsningen på gamla franska ekfat, inget svavel används eller tillsätts vare sig i vingården, vid vinifieringen eller buteljeringen av detta vin.
Lagring
Vinet har lagrats 18 månader på gamla franska 225 liters ekfat.
Historik
Domaine Breton är en av de ursprungliga krafterna bakom naturvinsrörelsen, deras första årgång var 1985 och de arbetar ekologiskt och biodynamiskt (certifierade sedan 1990). Ingen kommersiell jäst används och enbart låga mängder svavel tillsätts för vissa av vinerna. Nuit’s d’Ivresse är framställt helt utan svavel. Vinet är gjort som en hyllning till Jules Chauvet och hans metoder.