Färg
Doft
Smak
Odlingsområde
IGP (Indication Géographique Protégée) Val de Loire sträcker sig längs med floden Loire i drygt 560 kilometer.
Jordmån
Kalk- och lerrik jordmån.
Druvsorter
Grolleau
Storlek på vingård
0,8 hektar.
Skörd
Druvorna skördas för hand.
Vinifieringsteknik
Vinet genomgår karbonisk maceration i tre veckor i öppna träkar.
Historik
Grolleau är en blå druvsort som framförallt odlas i Loiredalen. Druvan används primärt till rosévin och till mousserande viner. Röda viner förekommer också men är relativt ovanligt. Namnet kommer från det gammalt franskt ord för kråka - grolle och sägs syfta på druvsortens djupt mörka färg.
Fruktig, nyanserad smak med inslag av skogshallon, färska örter, körsbär, jordgubbar och lingon. Serveras vid 14-16°C till kallskuret och småplock eller som sällskapsdryck.