Färg
Ljus röd färg med tegelnyans.
Doft
Nyanserad och djup doft med toner av körsbär, rosor, nypon och örter.
Smak
Nyanserad och frisk smak med stadig struktur, där toner av körsbär, nypon, lingon, sandelträ, pomerans och örter möts i fin balans.
Passar till
Risotto såklart, prova också till ugnsrostad rotselleri med tomatsås eller till lammstek.
Odlingsområde
I området utanför staden Alba, i Piemonte i nordvästra Italien, odlas Nebbiolo d'Alba. Druvorna till vinet kommer från det amfiteaterliknande vingårdsläget Valmaggiore i Vezza d’Alba, med branta sluttningar som vetter mot sydost. Vinstockarna är runt 40 år gamla.
Jordmån
Jordmånen i vingårdarna domineras av sandig lera.
Druvsorter
Nebbiolo
Storlek på vingård
Vingården Vigna Valmaggiore omfattar 3 hektar.
Skörd
Vingården är så pass brant att den måste arbetas för hand året runt. Druvorna till vinet är skördas för hand vid optimal mognad.
Vinifieringsteknik
Efter pressning får vinet jäsa tillsammans med druvskalen utan tillsatt jäst i några veckor. Därefter förs vinet över till ekfat för vila fram till buteljering.
Lagring
Vinet får vila i 18 månader på gamla ekfat fram till buteljering.