Pacina 2016

Pacina

Produktbild för Pacina 2016

Färg

Mörk, tegelröd färg.

Doft

Härligt djup och komplex doft med torkade körsbär, mogna jordgubbar, svarta oliver, mineraler och örter.

Smak

Nyanserad smak där lantliga örter möter mogen sirlig frukt, toner av torkade körsbär, mogna jordgubbar, tobak och örter.

Passar till

Viltstek, ugnsrostat lamm och spaghetti pomodoro.

Odlingsområde

Druvorna till vinet kommer från vingårdar i Castelnouvo Berardenga, Chianti. Vinstockarna är 10 till 40 år gamla.

Jordmån

Jordmånen är kalkrik och lokalt kallas den för ”tufo di Siena”.

Druvsorter

Vinet är sammansatt av 95% sangiovese och 5% ciliegiolo och canaiolo.

Storlek på vingård

Vingårdarna som ger druvorna till vinet omfattar 6,5 hektar.

Skörd

Pacina odlar efter ekologiska principer, egendomen är certifierad sedan 20 år tillbaka och stimulationen av biologisk mångfald är i fokus.

Vinifieringsteknik

Efter skörd sker en lång skalmaceration och jäsning i cirka 6 veckor, utan tillsatt jäst. Den malolaktiska omvandlingen sker under 6 månader i cementtank

Lagring

Efter jäsningen flyttas vinet från cementtank och får vila på gamla 500 liters ekfat så kallade Botti i drygt ett år. Vinet får sedan vila ytterligare på flaska i ett och ett halvt år innan det släpps.

Historik

Namnet Pacina kommer från etruskernas 'Pachna' som motsvarar den romerska guden Bacchus.