Färg
Mörk, tegelröd färg.
Doft
Härligt djup och komplex doft med torkade körsbär, mogna jordgubbar, svarta oliver, mineraler och örter.
Smak
Nyanserad smak där lantliga örter möter mogen sirlig frukt, toner av torkade körsbär, mogna jordgubbar, tobak och örter.
Passar till
Viltstek, ugnsrostat lamm och spaghetti pomodoro.
Odlingsområde
Druvorna till vinet kommer från vingårdar i Castelnouvo Berardenga, Chianti. Vinstockarna är 10 till 40 år gamla.
Jordmån
Jordmånen är kalkrik och lokalt kallas den för ”tufo di Siena”.
Druvsorter
Vinet är sammansatt av 95% sangiovese och 5% ciliegiolo och canaiolo.
Storlek på vingård
Vingårdarna som ger druvorna till vinet omfattar 6,5 hektar.
Skörd
Pacina odlar efter ekologiska principer, egendomen är certifierad sedan 20 år tillbaka och stimulationen av biologisk mångfald är i fokus.
Vinifieringsteknik
Efter skörd sker en lång skalmaceration och jäsning i cirka 6 veckor, utan tillsatt jäst. Den malolaktiska omvandlingen sker under 6 månader i cementtank
Lagring
Efter jäsningen flyttas vinet från cementtank och får vila på gamla 500 liters ekfat så kallade Botti i drygt ett år. Vinet får sedan vila ytterligare på flaska i ett och ett halvt år innan det släpps.
Historik
Namnet Pacina kommer från etruskernas 'Pachna' som motsvarar den romerska guden Bacchus.