Färg
Gnistrande röd färg.
Doft
Krossade körsbär, solmogna jordgubbar och kanel.
Smak
Saftiga körsbär, blå plommon, solmogna jordgubbar, kryddor och steniga mineraler.
Passar till
Grillad ryggbiff med tomatsallad, skreitorsk med rödvinssås och knaperstekt guanciale.
Odlingsområde
Druvorna kommer från vingården La Ventola med 19-åriga vinstockar i San Gimignano, i Toskanska provinsen Siena.
Jordmån
Jordmånen domineras av gul lera och den porösa bergarten tuff som består av vulkaniskt material.
Druvsorter
Pinot nero [Pinot noir]
Storlek på vingård
Vingården omfattar 4 hektar.
Skörd
Jordbruket sker efter ekologiska principer med certifiering och vinrankorna binds upp enligt Guyot-metoden.
Vinifieringsteknik
Efter skörd pressas druvorna som sedan jäser tillsammans med skalen i tio dagar i rostfri ståltank.
Lagring
Efter den malolaktiska omvandlingen förs vinet över till äldre franska ekfat, barriquer, för mognadslagring i åtta månader, följt av ytterligare 12 månaders flasklagring.
Historik
Panizzi är den första och hittills enda som gör vin under Pinot Nero di San Gimignano DOC.