Färg
Doft
Smak
Odlingsområde
Valtellina ligger nära Comosjön i norra Lombardiet, i nordvästra Italien. Valtellina Superiore etablerades som DOC 1968 men höjdes upp till appellationsstatus DOCG 1998. Det är en appellation för rött vin, där den huvudsakliga druvsorten är nebbiolo. Tillägget Superiore innebär att vinet måste ha en alkoholhalt på minst 12% och lagras i minst två år, varav ett år på fat.
Jordmån
Kalkrika sand- och lerjordar.
Druvsorter
Nebbiolo
Storlek på vingård
3 hektar.
Skörd
Druvorna skördades för hand i oktober.
Vinifieringsteknik
Druvorna pressas och jäser sedan utan tillsatt jäst.
Lagring
Vinet har lagrats två år på stora gamla ekfat om 2 000 liter, så kallade botti. Därefter lagrades vinet två år på flaska hos producenten.
Historik
Sassella är ett av de fem historiska och klassificerade växtlägena i Valtellina och anses vara det främsta, Walter delar sin tid mellan vingårdarna och att driva familjens restaurang i byn.
Kryddig, nyanserad, utvecklad smak med fatkaraktär, inslag av torkade körsbär, pomerans, nypon, ceder, nougat, kanel, läder och vanilj. Serveras vid cirka 18°C till rätter av lamm- eller nötkött.