Färg
Djup röd färg med tegelnyans.
Doft
Intensiv, kryddig doft med inslag av friska röda bär, torkad apelsin, sandelträ och örter.
Smak
Smaken är energifylld med slank struktur. Eleganta inslag av körsbär, blodapelsin, mogna jordgubbar och örter med fin tanninstruktur och ett långt avslut.
Odlingsområde
Druvorna till vinet kommer från vingårdar i växtläget Sassella, Valtellina i norra delen av Lombardiet.
Jordmån
Kalkrika sand- och lerjordar.
Druvsorter
100 % Chiavennasca – som är det för Valtellina lokala namnet på nebbiolo.
Storlek på vingård
Vingårdarna omfattar 3 hektar.
Skörd
Druvorna skördades för hand.
Vinifieringsteknik
Druvorna pressas och jäser sedan utan tillsatt jäst.
Lagring
Vinet har lagrats i fyra år på stora gamla ekfat, så kallade botti.
Historik
Sassella är ett av de fem historiska och klassificerade växtlägena i Valtellina som anses vara det främsta.