Färg
Klarröd med djup
Doft
Inbjudande kryddig doft med torkad apelsin, krossade körsbär, jordgubbskompott och flyktiga syror som lyfter rosblad och örter
Smak
Balanserad med finstämda men rejäla tanniner som släpper fram körsbär, torkad frukt varvad med solmogna körsbär, kryddor och bergamott
Odlingsområde
Valtellina ligger nära Comosjön i norra Lombardiet, i nordvästra Italien. Valtellina Superiore etablerades som DOC 1968 men höjdes upp till appellationsstatus DOCG 1998. Det är en appellation för rött vin, där den huvudsakliga druvsorten är nebbiolo. Tillägget Superiore innebär att vinet måste ha en alkoholhalt på minst 12% och lagras i minst två år, varav ett år på fat.
Jordmån
Kalkrika sand- och lerjordar.
Druvsorter
Nebbiolo
Storlek på vingård
3 hektar.
Skörd
Druvorna skördades för hand.
Vinifieringsteknik
Druvorna pressas och jäser sedan utan tillsatt jäst.
Lagring
Vinet har lagrats två år på stora gamla ekfat om 2 000 liter, så kallade botti. Därefter lagrades vinet två år på flaska.