Färg
Ljus, röd färg.
Doft
Nyanserad, fruktig doft med inslag av hallon, mogna jordgubbar, smultron, rosor och mineral.
Smak
Nyanserad, fruktig smak med inslag av hallon, körsbär, jordgubbar, smultron, mineral och kryddor.
Odlingsområde
Druvorna till vinet kommer från vingårdar i den norra delen av Salento.
Jordmån
Sandsten och humusrik jord med finkornig sedimentär bergart, fint grus, sand.
Druvsorter
Susumaniello
Storlek på vingård
2 hektar
Skörd
Ekologiskt certifierat jordbruk. Druvorna skördas för hand.
Vinifieringsteknik
Framställs enligt traditionell metod. Druvorna avstjälkas, krossas varsamt och urlakas tillsammans med skalen i 36 timmar. Ingen jäst tillsätts. Efter 40 dagars alkoholjäsning vid låg temperatur (13-14 ° C), innan sockret helt jäst ut, överförs jästmusten till ståltrycktank, där det resterande sockret omvandlas till alkohol och koldioxid.
Lagring
Vinet lagras på jästfällningen i trycktank. Vid buteljering tillsätts minimal mängd svavel, inga andra tillsatser och ingen filtrering.
Historik
Susumaniello är en urgammal och superlokal druva för regionen Apulien. Tills ganska nyligen har den varit i princip bortglömd men har återfått uppmärksamhet för dess friska egenskaper och används både till att göra rött vin och rosévin. Namnet kommer från (på lokal dialekt) "Susu lu somariellu!" som betyder "Sping åsna!" – förmodligen på grund av att åsnan användes för att frakta druvorna.