Färg
Gnistrande rubinröd.
Doft
Kryddig, nyanserad doft med toner av röda bär, svartpeppar, ceder, tobak och balsamicoreduktion.
Smak
Kryddig, elegant smak med inslag av mogna björnbär, enbär, körsbär, viol, ceder och läder.
Odlingsområde
Valtellina ligger nära Comosjön i norra Lombardiet, i nordvästra Italien. Valtellina Superiore etablerades som DOC 1968 men höjdes upp till appellationsstatus DOCG 1998.
Jordmån
Kalkrika sand- och lerjordar.
Druvsorter
Chiavenasca (nebbiolo) från över hundra år gamla oympade vinstockar.
Storlek på vingård
3 hektar.
Skörd
Druvorna skördades för hand.
Vinifieringsteknik
Jäsningen av vinet skedde med skalen under 4 veckor innan det drogs över till botti.
Lagring
Vinet fick vila på botti i 6 år innan buteljering.